Woonpalet vergroent het centrum met sedumdak Pionier

125 m2 groen is het centrum van Zeewolde rijker. Zo groot is namelijk het sedumdak dat Woonpalet liet aanleggen op de gemeenschappelijke bergingen van appartementencomplex Pionier. Pionier bestaat uit 18 sociale huurappartementen en ligt aan de Marktstraat in het Centrum van Zeewolde.

Het idee voor een sedumdak komt van twee bewoners van Pionier. ‘We stonden een keer op de galerij en toen we naar het saaie dak van de bergingen keken, zeiden we tegen elkaar: ‘Laten we bij Woonpalet eens de vraag neerleggen of sedum misschien een optie is voor het gezelliger maken van het dak. Ook in het kader van duurzaamheid. We kregen gelijk een enthousiaste reactie. Het dak ligt er nog maar net, dus het sedum is nog maar klein, maar het is nu al een enorme verbetering’, aldus de bewoners.

Lichtgewicht sedum
Het sedumdak is aangelegd met 125 m2 lichtgewicht sedum. Het bevat zo’n 10 tot 14 plantensoorten per vierkante meter en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Sedum is fijn voor vogels en verschillende insecten, zoals bijen en vlinders. Zo verbetert het ook de lokale ecologie. Naast de toegevoegde waarde voor de natuur, is het sedumdak vanuit esthetisch oogpunt ook een mooie vooruitgang. Bewoners van Pionier kijken vanaf de galerij niet langer op een saai, zwart bitumen dak, maar zien mooi, divers sedum dat een lange bloeiperiode heeft, namelijk van april tot en met oktober.

 

 

 

150 150 HBZ Zeewolde

Leave a Reply