Nieuwbouw Woonpalet: 31 huurwoningen in de Polderwijk van Zeewolde

Het contract voor de nieuwbouw van 31 woningen in de Polderwijk is getekend. Erik Vos, directeur Heijmans Huizen en Carolien van Rijen, directeur-bestuurder Woonpalet poseren met dé ordner waarin alle afspraken staan om er met elkaar weer een prachtig project van te maken.

Eilandenrijk
Dit nieuwbouwproject bestaat uit 31 sociale huurwoningen, verdeeld over 5 blokken. Ze worden gebouwd in de Polderwijk op het eiland schuin achter Havenkwartier. Het gaat om 4 drielaagse hoekwoningen, 19 rijwoningen en 8 XS-woningen. De woningen zijn ontworpen door Inbo Architecten uit Heerenveen.

De hoekwoningen zijn groot en markant met vijf slaapkamers en een plat dak. De rijwoningen hebben drie slaapkamers en een bergzolder met puntdak. De XS-woningen zijn opvallend smal met een breedte van 360 cm, en dankzij de slimme indeling toch heel volwaardig met twee slaapkamers en een bergzolder. Carolien van Rijen: ‘Na een aantal jaren gebouwd te hebben voor één- en tweepersoonshuishouden, richten we ons nu bewust weer op het bouwen voor een mix van doelgroepen. Grote hoekwoningen van 123 m2 voor gezinnen, de rijwoningen zijn zo’n 105 m2 en de XS-woningen zijn 75 m2. De XS-woningen zijn bijzonder in dit project vanwege de bouwmethodiek. Ze worden in houtskelet gebouwd en circulair. Het casco wordt in de fabriek voorbereid en een aantal elementen – zoals de badkamer – worden als module aangeleverd op de bouwplaats en dan in z’n geheel in de woning gehesen. Dat belooft spectaculair te worden. Circulair bouwen is voor ons nog onbekend terrein. Door Heijmans Huizen hierin ons vertrouwen te geven, leveren wij onze bijdrage aan vernieuwing in de bouwwereld.’

Vanzelfsprekend voldoen de woningen aan de huidige duurzaamheidseisen, maar er is meer. Binnen het duurzaamheidskader dat de gemeente Zeewolde opstelde voor woningen in Eilandenrijk, pasten Heijmans Huizen en Woonpalet verschillende zaken toe die een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. In het kader van klimaatadaptatie is de regenwaterafvoer bijvoorbeeld geregeld via het maaiveld en bij elke woning wordt een regenton geplaatst. Door de gevels te voorzien van nestkastjes voor gierzwaluw, huismus en vleermuis wordt een bijdrage geleverd aan biodiversiteit. En de buitenbergingen krijgen een mos-sedumdak; een dak begroeid met mos en lage plantjes. Een mos-sedumdak absorbeert regenwater, verkoelt de omgeving en bevordert de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.

Planning
Als alles volgens planning verloopt, start de bouw in november. Oplevering vindt waarschijnlijk plaats in de tweede helft van 2022. Wanneer de woningen geadverteerd worden, is op dit moment nog niet bekend.

Bron: Woonpalet

150 150 HBZ Zeewolde