Een nieuwe binnentuin voor Buitendijk

Een fijne, groene plek, waar het gezellig samenkomen is en iets te doen, zien en beleven valt. Dat was de wens van de bewoners voor de tuin van Buitendijk. En die wens is uitgekomen. De tuin is ontworpen door de tuinwerkgroep van Buitendijk in samenwerking met GildenGroen die de tuin aanlegde.

Een tuin die wordt beleefd
Appartementencomplex Buitendijk is gebouwd in u-vorm en heeft een binnentuin tussen de twee u-poten in. De tuin was verwaarloosd en werd niet gebruikt. Daar is verandering in gekomen met de nieuwe inrichting van de tuin. Het beleven van de tuin kreeg vooral veel aandacht bij het ontwerp, waarbij ‘variatie’ een belangrijk thema werd. Variatie in hoogte, in type beplanting, in lijnenspel en kleur. Anemonen bijvoorbeeld die mooi hoog groeien, gecombineerd met witte pluimhortensia’s en Little Lime dat laag blijft. Strakke lijnen met appel- en perenbomen leiden de aandacht naar de jeu-de-boules baan. De borders zijn juist weer speels ingericht zodat het geheel niet saai wordt. In alle seizoenen is er iets nieuws te beleven in de tuin, bijvoorbeeld met de Pennisetum Hameln. In de zomer bloeit dit siergras met fraaie pluimen, in het late najaar zorgt het voor een mooi winterbeeld. Vooral als er wat vorst op de pluimen ligt, ziet het er betoverend uit. Het verse gazon links en rechts van het middenpad, maakt het geheel af. Gras zorgt voor verkoeling en is goed voor de afwatering.

Tuinwerkgroep
Speciaal voor het inrichten van de nieuwe binnentuin is een tuinwerkgroep opgericht. Vier Buitendijkers gingen om de tafel met GildenGroen en gezamenlijk kwamen ze tot het uiteindelijke ontwerp. De tuinwerkgroep blijft actief betrokken bij de tuin door deze – wat het sproeien, maaien en schoffelen betreft – zelf te onderhouden. Zodra de coronamaatregelen het toelaten wordt de nieuwe binnentuin feestelijk geopend.

Wonen+fonds
Woonpalet financierde de tuin uit het Wonen+fonds. Een fonds dat bedoeld is om ideeën van huurders die bijdragen aan fijn wonen, te realiseren. Want huurders weten zelf het best wat een plus geeft aan wonen. Alle huurders kunnen een plan indienen. Wordt het breed gedragen en komt het een groep huurders ten goede, dan kan Woonpalet besluiten het te financieren. Ideeën kunnen ingediend worden via www.woonpalet.net/wonen-plus.

Buitendijk
Appartementencomplex Buitendijk is het allereerste appartementencomplex dat Woonpalet liet bouwen. Het is gebouwd in 1992. Het bestaat uit 70 appartementen, verdeeld over drie woonlagen en een recreatiezaal op de begane grond. Daar vinden gezellige activiteiten plaats van biljarten tot gym. Coloriet heeft een zorgkantoor in Buitendijk. Alle appartementen hebben een balkon of tuin. Een aantal appartementen kijkt uit over het water.

Bron: Woonpalet

150 150 HBZ Zeewolde